Het begint met een boorput

Al tientallen jaren wordt er in het Heiligerleeveld bij Winschoten zout gewonnen. Dit zout wordt, in zogeheten cavernes, op honderden meters diepte naar boven gehaald. Deze cavernes beginnen inmiddels grotendeels leeg te raken en moeten afgesloten worden.
De kennis hiervoor ontbreekt echter bij zowel zoutwinner Nobian als de overheid. Daarnaast is er regelmatig sprake geweest van calamiteiten en overlast en staat Nobian onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen.
Dat is echter geen reden voor het commerciële, Amerikaanse, bedrijf Nobian om plannen te ontwikkelen voor de realisatie van twaalf nieuwe zoutwinlocaties nabij het Winschoterbos en aan het Zuiderveen. Nobian is de opvolger van Nouryon, die het weer overgenomen had van Akzo Nobel.

\\\\

Onze stichting is in 2019 opgericht om de belangen van de bewoners in dit gebied te behartigen. In eerste instantie was ons standpunt ‘zoutwinning ja, mits’. Door alle kennis en ervaringen die wij inmiddels hebben opgedaan is dat standpunt veranderd in ‘geen nieuwe zoutwinning, tenzij’. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de lusten voor Nobian zijn en de lasten voor de bewoners. Verderop op deze website kunt u hier meer over lezen. In dat kader is een redactioneel artikel van RTV Noord uit 2019, met de kop Zoutwinning: wel schade, nauwelijks baten veelzeggend. Uit een gezamenlijk onderzoek van de regionale omroepen RTV Noord, Omrop Fryslân, RTV Drenthe en RTV Oost en het onderzoeksplatform Follow The Money kwam het volgende naar voren:

De opbrengsten voor de staat zijn verwaarloosbaar, toch levert de zoutwinning schade en risico’s voor de omgeving op. Daarbij gaat het vooral om bodemdaling, maar ook om sinkholes, lekkage en lichte aardbevingen. Er zijn de nodige overeenkomsten met de gaswinning, zo wordt geconcludeerd. Daarbij gaat het om onderschatting van de risico’s. Verschil is er ook. In tegenstelling tot de gaswinning houdt de Nederlandse staat er nauwelijks iets aan over. De winst gaat in onze provincie naar de zoutbedrijven die inmiddels in buitenlandse handen zijn. Met als gevolg dat de opbrengsten van de zoutwinning bij met name Nouryon (de voorganger van Nobian, red.) de grens over gaan. Adriaan Houtenbos, oud NAM-medewerker en sinds 2000 onafhankelijk specialist op het gebied van bodemdaling zei over de risico’s: ‘In beide gevallen worden de risico’s gebagatelliseerd, met als gezamenlijk motief economisch gewin.’ Verderop in het artikel van RTV-Noord zegt Houtenbos ook ''Nog steeds gebeuren er dingen die niet waren voorzien. De onzekerheden rond de zoutwinning worden nog keer op keer onder tafel geschoven. Exact zoals bij het gas is gebeurd en nog steeds gebeurt. Dat lesje is echt nog niet geleerd.’