Bezwaren stichting toegelicht in een hoorzitting.

In de vroege ochtend van donderdag 18 januari 2024 is een afvaardiging van de stichting vertrokken richting Den Haag. Op de agenda stond de hoorzitting bij het SodM naar aanleiding van ons bezwaar (oktober 2023) op de afwijzing van het handhavingsverzoek (mei 2023).

Nobian voldoet, ons inziens, niet aan de gestelde eisen uit het winningsplan zoals de afstand tussen de cavernes en de maximum diameter van de cavernes met als gevolg meer bodemdaling dan verwacht. Als stichting willen wij dat het SodM hierop gaat handhaven! In eerste instantie is dit verzoek afgewezen waarop wij een bezwaarschrift hebben ingestuurd en daarop volgde nu de hoorzitting.

 

De hoorzitting vond plaats op het kantoor van het SodM te Den Haag. Tijdens de hoorzitting hebben wij ons handhavingsverzoek en bezwaarschrift kunnen toelichten tegenover de juristen van de hoorcommissie (van het SodM). Naast ons had tevens Nobian plaatgenomen, echter gaf deze bij aanvang van de hoorzitting aan dat zij enkel als toehoorder aanwezig waren.

 

Wij zijn inhoudelijk ingegaan op het winningsplan en de overtredingen die Nobian begaat. De commissie heeft ons vele verduidelijkende vragen gesteld en wij zijn van mening dat wij hierop adequaat antwoord konden geven. Ter verduidelijking hebben wij een kaart met de geometrische vormen van de cavernes overhandigd aan de hoorcommissie, deze eerder door Akzo met de bewoners is gedeeld.

Aangezien deze informatie, van Akzo, voor Nobian nieuw was, hebben zij gevraagd om hier schriftelijk op te mogen reageren. De termijn van de uitspraak zal hierdoor echter iets langer op zich laten wachten. Wij hebben 10 dagen de tijd om onze bron te zenden naar de hoorcommissie en Nobian, laatstgenoemde heeft dan tevens 10 dagen de tijd om hier schriftelijk op te reageren. Mochten er daarna nog vragen zijn van onze kant zouden wij wederom richting Den Haag moeten om deze in een nieuwe hoorzitting te stellen. Laten we hopen dat de informatie die wordt aangeleverd helder is en de hoorcommissie een uitspraak kan doen.  

 

Zodra er meer informatie is, houden wij u op de hoogte!

 

Notitie: dit is een andere procedure dan wij afgelopen week met u hebben gedeeld. Wij roepen u op om uw bezwaar ten aanzien van de 20% extra bodemdaling massaal in te sturen.

Previous
Previous

Over de zouthuisjes bij Tranendal en de papieren werkelijkheid in Den Haag

Next
Next

Format bezwaar